Ravintolavinkkejä

Ruoka kuuluu ikimuistoisten matkojen elähdyttävimpiin mielikuviin. Herkullisista ravintolakokemuksista jää maku, jota voi muillekin hehkuttaa ja jonka haluaa kokea uudestaankin. Ruoka voi toki myös pilata matkan monella tavalla.

Serbiassa ruoka on yhdessäolon olennainen elementti. Omanlaisenaan tämä näyttäytyy Belgradissa. Suurkaupungin keskusta kuhisee iltaisin, kun ruokapaikat täyttyvät niin matkailijoista kuin paikallisista, kaiken ikäisistä.

Alkupalalautanen Serbia

Esimerkki alkupalalautasesta yhdelle hengelle. Kuva ei ole Begradista, vaan viinitilalta Vinarija Vrbica – Restaurant Tarpoš. Yleensä pöytäkunnalle tilataan alkupalat yhteisellä isolla tarjottimella.

Serbialainen ruoka on lihapainotteista. Kalan suhteen löytyy varmasti hyviä vaihtoehtoja, mutta oman kokemukseni mukaan laatu vaihtelee. En siis pysty suosittelemaan selkeästi erinomaista kalaravintolaa Belgradista, sillä ainoan ikimuistoisesti erinomaisen kala-annoksen (vuoristojoen taimenta) olen saanut Studenican luostarissa kaukana pääkaupungista. Belgradin ravintolat ovat vähitellen alkaneet kiinnittää huomiota kasvisvaihtoehtoihin, ja ainesosathan ovat huippuluokkaa, kun tuoreita sesonkituotteita saa omasta hedelmällisestä maasta runsain mitoin.

Muutamassa artikkelissani olen jo kirjoittanut ruuasta ja ravintoloista (Klub Književnik – Kirjailijaklubi ja Gambor – Herkuttelua Zemunissa), mutta seuraavassa vielä pari vinkkiä Belgradin keskusta-alueen ravintoloista. Olen lisännyt linkit ravintoloiden omille sivuille, mikäli sellaiset ovat olemassa.

Ensin kaksi uniikkia aluetta, joissa on lukuisia ravintoloita musiikin kera:

Skadarlija

Belgradin Montmartreksi kutsuttu historiallinen alue on monelle matkailijalle ehdoton käyntikohde. Mukulakivikadun varrella olevissa ravintoloissa vaalitaan Serbian perinteisiä ruokia, joihin lukeutuu erityisesti grillattu liha monissa muodoissaan. Annoskoot voivat yllättää. Ruokaa tarjoillaan serbialaisittain runsaasti ja yleensä pöytäkunnan kannattaa tilata annoksia jaettavaksi.

Skadarlija Belgrad Serbia

Skadarlijassa voi yhä aistia 1800-luvun boheemin ilmapiirin, sillä ravintoloiden lisäksi alueella on taidegallerioita ja antiikkiliikkeitä. Pienet orkesterit soittavat kansanmusiikkia. Tunnetuimpia ravintoloita ovat Tri šešira (Kolme hattua), Dva jelena (Kaksi kaurista) ja Zlatni boka (Kultainen malja). Niiden seinillä saattaa nähdä kuvia paikalla vuosikymmenien saatossa käyneistä kuuluisuuksista kuten Jimi Hendrix, George H.W. Bush, Josip Broz Tito, Sandro Pertini, Anatoly Karpov, Catherine Deneuve… Legenda kertoo, että Alfred Hitchcock päätti dieettinsä Skadarlijassa.

Pečene paprike eli paistetut paprikat

Pečene paprike eli paistetut paprikat valkosipuli-öljy-etikka marinadissa.

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että Skadarlijasta ei saa Belgradin parasta ruokaa eikä välttämättä edes kunnollista perinteistä grilliherkkua. Turismi on tehnyt alueella tehtävänsä eli keittiössä laadun vaaliminen ei ole kaikissa ravintoloissa enää ykkösasia. Mutta tunnelmasta kannattaa kyllä istahtaa nauttimaan.

Beton hala

Vaalea, massiivinen matala betonirakennus vanhalla satamalaiturilla osoitteessa Karadjordjeva 2-4. Useita ravintoloita, baareja ja yökerhoja vieri vieressä. Karu ympäristö, ainutlaatuinen tunnelma. Yksi suosituimmista ruokaravintoloista on Faro. Alla olevassa kuvassa on italialaistyyppisen Druga Piazza -ravintolan kanasalaattiannos.

Kanasalaatti

Kanasalaatti Druga Piazza -ravintolassa.

Seuraavassa kuvassa on näkymä Sava-joen vastakkaiselta rannalta katsottuna. Beton hala on Kalemegdanin linnoituskukkulan juurella. Kesäisessä kuvassa monet ravintolat ovat laskeneet markiisit alas, oikealla on keltainen nostokurki. Kesällä 2019 alueella tehtiin korjaustöitä.

Sava-joki, Kalemegdan ja Beton hala

Perinteiset ravintolat

Vuk (Susi)

Vuka Karadžića 12
Puh. +381 (0)11 2629761; 011 3284370

Ravintola Vuk Belgrad Serbia

Liha-kaalipata Vuk ravintola Belgrad Serbia

Liha-kaalipata, njam!

Vuk on varma paikka. En muista koskaan saaneeni sieltä epäonnista annosta. Tarjoilijat ovat kiireisen oloisia, sujahtavat koko ajan paikasta toiseen, eivätkä juurikaan pysähdy pöytäsi ääreen kuin pikaisesti hoitamaan pakolliset kuviot, mutta siitä ei kannata vetää hernettä nenään. Ruoka on herkkua, erityisesti perinteiset serbialaiset annokset kuten liha-kasvispadat. Paprikaa, kaalia, pinaattia…Vasikkaa, lammasta…

Ja jälkiruuaksi vaikkapa šnenokle, pehmeää marenkia, joka on paahdettu uunissa ja tarjoillaan vaniljakastikkeessa:

Šnenokle

Šnenokle

Znak Pitanja (Kysymysmerkki)

Kralja Petra 6 (Pyhän Mikaelin kirkon vieressä)
Puh. +381 (0)11 2635421

Omia kotisivuja ei ole. Tripadvisorin listalla Znak Pitanja on 3.7.2019 sijalla 79/1451 ja tähtiä se on saanut 4,5/5.

Znak Pitanja

Kysymysmerkki on konstailematon vanhan ajan ravintola. Maut ovat kohdillaan ja annokset muistuttavat rustiikkia kotiruokaa. Perinteisissä ravintoiloissa voi kysäistä myös listan ulkopuolelta päivän annoksia. Alla olevassa kuvassa Punjane paprike eli täytetyt paprikat oli päivän lounasannos, jota oli vielä illallakin saatavilla. Hinta noin 6 euroa. Erityisesti viehätyin ravintolan tarjoilijasta, jolla oli täydellisesti hallussa kokemuksen tuoma kohtelias käytös. Hän oli ystävällinen, ei lainkaan kylmäkiskoinen, kuten toisinaan kokeneet tarjoilijat tuppaavat olemaan.

Täytetyt paprikat

Punjane paprike eli täytetyt paprikat on hyvin perinteinen serbialainen ruoka. Täytteenä jauhelihaa ja riisiä. Tässä perunamuusin kera tarjoiltuna.

Znak Pitanja ravintola Belgrad

Trio soittelee kysymysmerkin alla. Ravintolassa on myös rauhaisa sisäpiha.

Muut suositeltavat:

Madera

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on madera_belgrade_serbia.jpg

Bulevar kralja Aleksandra 43
Puh. +381 (0)11 323 1 332
Tašmajdan-puiston äärellä sijaitseva arvostettu iso ravintola.
Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on hleb_madera_belgrade_serbia.jpg

Little Bay

Dositejeva 9a
Puh: +381 (0)11 32 88 995

Barokkityyliin sisustettu paikka, joka muistuttaa teatteria/oopperaa. Säännöllisesti hyvätasoisia musiikkiesityksiä. Tiivistunnelmainen, suosittu ravintola.

Klub Književnik (Kirjailijaklubi)

Francuska br. 7
Puh. +381 (0)11 262 79 31

Gratinoitu lammasmuhennos à la Klub Književnika Belgrad

Gratinoitua lammasmuhennosta ja lasillinen Aurelius-viiniä à la Klub Književnik. Toisessa annoksessa ns. naisen unelma eli Karađorđeva šnicla.

Lue Serbiantaika-artikkeli

Teksti ja kuvat: Tuula Lukić

Artikkelikuvassa tyypillinen alkusetti: šopska salata (kurkkua, tomaattia, sipulia ja päällä maalaisjuustoa raasteena), hleb (leipä, yleensä lämpimät uunileipäset), pečene paprike (paistetut paprikat valkosipuli-öljy-etikka marinadissa) ja taka-alalla kaymak (kermainen voi).

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s