Telegrafiaa

Vau! Mikä ihmeen kosketinsoitin?

Pienellä pöydällä, pienten polkimien kera, on ihmeellinen vempain, ”Hughes telegraphic devise”.

Hughesin lennätin Belgradin Postimuseossa

David Edward Hughes (1831-1900) oli brittiläis-amerikkalainen keksijä, mutta myös musiikin professori, joten ihmekös tuo, että hänen telegrafiset kokeilunsa saivat soittimen muotoja!

Hughesin lennätinlaitteen käytössä olennaista on tahdistus. ”Kun viestin lähettäjä kirjoittaa viestiä, hän ”pianon kosketinta” painamalla laittaa liikkeelle sähköimpulssin, jonka synkronoitu vastaanottava laite sitten painaa kirjaimeksi.” (kysymuseolta.fi/tekniikanmuseo)

Hughesin lennättimet, jotka otettiin Serbiassa käyttöön vuonna 1891, olivat viestintämarkkinoilla 1850-luvulta 1900-luvun alkuun. Belgradin Postimuseossa on näitä kiehtovia laitteita esillä ainakin kaksi kappaletta.

Majke Jevrosima 13 Belgrad, PTT muzej

Ja paljon muutakin hämmästeltävää on esillä. Täytyy sanoa, etten olisi ikinä uskonut astuvani näin hauskaan museoon sen pelkän nimen ja sisäänkäynnin perusteella. Olimme päätyneet Majke Jevrosime -kadulle Belgradissa sattumalta. Sen varjoisa puurivistö houkutteli suojiinsa pääkatujen 34-asteen helteestä. Kapealla kadulla kävi myös uskomaton, virkistävä tuulenvire, kun taas viereisellä kadulla olimme askeltaneet painavassa kuumuudessa. Olisin mieluusti ensin vain kävellyt PTT museon ohi, mikään siinä ei sillä hetkellä vetänyt puoleensa. Mitättömän oloinen sisäänkäynti, kyltti tuskin näkyvissä. Ja siis Postimuseo, kuka jaksaa tällä helteellä?

Majke Jevrosime 13 Belgrad

Onneksi ylitin ennakkoasenteeni ja menimme sisään ajatuksella ”vilkaistaan nyt vähän”. Aivan mahtava löytö! Kaikenlaisia viestimiä, vempaimia ja vekottimia, tietokoneita ja puhelimia.

Morsen aakkoset, lennätin

Morsen aakkoset.

Puhelinmaaleja 1900-luvun alusta.

Oikealla Ericssonin puhelin vuosimallia 1911.

Pöytäpuhelin 1980-luku.

Vaaleansininen kaunotar 1980-luvulta.

Museo on perustettu 1923 ja näissä uusissa tiloissa osoitteessa Majke Jevrosime 13 se on sijainnut vuodesta 2013.

Postal-telegraphic-telephonic museum Belgrade.

Postimuseon saleissa on runsaasti erilaisia viestintälaitteita eri aikakausilta. Tässä salissa mm. puhelimia 1800-luvulta ja 1900-luvun alusta.

Perusnäyttely käy läpi Serbian postilaitoksen historiaa 1800-luvun alusta alkaen. Postikuljetuksen juuret ovat kuitenkin paljon syvemmällä menneisyydessä. Museon esitteessä mainitaan mm. tataarien hoitama Konstantinopolin ja Belgradin välinen postinkulku varhaisempaan turkkilaisvallan aikaan.

Tataarien postireitti Konstantinopoli-Belgrad

Tataarien postireitti Konstantinopoli-Belgrad.

Postiauto

Kyytiin mahtui muitakin kun vain postia.

Fax-tietokone 1970-luvulta

Faksilaite 1970-luvulta.

Tätä museota suosittelen kaikille pikkuyllärinä. Hämmästeltävää löytyy varmasti, tuttuja ja vähemmän tuttuja esineitä. Sisäänpääsy oli ilmainen.

Museon omat sivut: PTT muzej

Aukioloajat (tieto kesäkuulta 2019): arkisin klo 10-15, kuukauden ensimmäinen lauantai klo 11-19, muuten suljettu viikonloppuisin.

Visiting hours:
Weekdays: 10 a.m. to 3 p.m.
First Saturdays of the month: 11 a.m. to 7 p.m.
Closed on Saturdays (if not the first of the month) and Sundays

Teksti ja kuvat: Tuula Lukic

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s