Aika – Vreme

Näyttelyn avajaispäivä, kävelen ympäri Belgradin kaunista keskustaa. Ajankulkua en ymmärrä, kunhan haahuilen ja odotan. Ohitan Singidunum-gallerian kävelykadulla pariin kertaan, kurkkaan sisään, Zorica pyörittelee päätään. Taiteilijaa ei näy.

Problems, hän yrittää kysellä tai todeta, en ole varma, kumpaa. Kohautan hartioitani, sillä luotan kyllä, että tekijä teoksineen saapuu. Avajaisiin on aikaa kolme tuntia. Myöhemmmin kuulen, ettei tällä vauhdilla ole kukaan aiemmin saanut näyttelyä pystyyn, ainakaan tässä galleriassa.

Taiteilija on puolisoni, teollinen muotoilija, keraamikko Srba Lukic (sivusto: www.savilinna.fi). Hänen taidenäyttelynsä on esillä Belgradissa 23.5.-3.6.2022. Edellinen näyttely tässä ULUPUDS -taideteollisen yhdistyksen galleriassa hänellä oli vuonna 1990. Se oli samainen kesä, kun me tapasimme toisemme Suomessa. Sitten alkoivat Jugoslavian hajoamissodat. Aika yksinkertaisesti vain riensi, ja seuraava näyttely Belgradissa sai odottaa tuloaan näin kauan. Yhteydet ovat koko ajan pysyneet.

Näyttelyn synty oli kaiken kaikkiaan erikoinen. Suunnittelu alkoi noin vuosi sitten ja ensimmäiset teokset valmistuivat Suomessa kevään aikana – upeita suuria veistoksia ja maljoja – mutta ne saivatkin jäädä Porvoon galleriaamme. Taiteilijalla oli visio kokonaisuudesta ja sen hän aikoi toteuttaa vasta täällä paikan päällä. Kukaan ei ottanut uskoakseen, että hän ehtisi valmistaa kaikki teokset alle viikossa. Mutta kun tekniikka on halussa ja dreijaustaitokin huippua, ei toteutus lopulta ole mahdotonta. Tietenkin se tarkoitti keskittynyttä tekemistä sekä erittäin pitkiä päiviä kollegan työpajalla Belgradissa.

Viimeisiä fiksauksia.

Tämä on Srban kolmas näyttely aika-teemalla. Näyttelytilassa teokset muodostavat matkan syntymästä kuolemaan.

Syntymässä saamme kaikki elämän lahjan, jonka kestoon emme juurikaan voi vaikuttaa. Aika on ulottumattomissamme, sen kulku ei ole käsissämme.
Avajaisilta 23.5.2022
Veljekset ja vaimot.

Teokset saatiin jalustoille ja seinille noin puoli ennen avajaisia! Katalogi valmistui sekin ajallaan. Ihana oli tavata tuttuja, ja nyt, kun tämän kertaisen matkamme jännitysmomentti on ohi, nautimme jälleen pitkästä aikaa (kahden vuoden poissaolon jälkeen) Serbian ihanasta pääkaupungista ja sen rouheasta sykkeestä.

Aurinkoinen ja sympaattinen galleristi Zorica helpottuneena Srban kanssa näyttelyn avajaisten jälkeen.

http://www.galerijasingidunum.com/
Knez Mihailova 40, Belgrad

Galleria Singidunum, Knez Mihailova 40, Belgrad, Serbia.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s