Historian hurmaa

Kansallismuseo on vihdoin avattu! Viisitoista vuotta kestänyt remontti on saatu valmiiksi, ja museon avajaisia juhlistettiin upeasti torstaina 28.6.2018. Museon seinä heräsi illan pimetessä eloon erilaisin valoheijastuksin vaihtelevan musiikin rytmittämänä.

Avajaisiltana 28.6.2018 Serbian Kansallismuseon seinät heijastivat luovuuden voimaa kaikin sävyin.

Jo päiväsaikaan Trg Republicelle eli Tasavallan aukiolle oli kokoontunut ihmettelijöitä, kun Vivaldin Vuodenaikojen ihanat sävelet kantoivat kauas Kneza Mihaila – kävelykadun ympäristöön. Yleisö pääsi museoon virallisten juhlallisuuksien jälkeen klo 23. Museo oli auki koko yön.

Kuvausryhmiä ja avajaisjärjestelijöitä työssään Kansallismuseon edustalla.

Kansallismuseo on Serbian ja entisen Jugoslavian museoista vanhin. Se on perustettu 10.5.1844. Nykyinen museorakennus rakennettiin alunperin pankkitoimintaa varten 1902-03. Trg Republice, jonka äärellä Kansallismuseo on sijainnut vuodesta 1950, on keskeinen kohtaamispaikka – tai oikeammin museon edessä aukiolla oleva ratsastajapatsas on kaikkien belgradilaisten tuntema kohtaamispaikka. Kun sovit treffit keskustaan, kuulet tavallisimmin: ”Vidimo se kod konja” eli ”Nähdään hevosen luona”. Ratsastaja mainitaan harvemmin, mutta hän on prinssi Mihailo (1823–1868), jonka valtakaudella turkkilaiset luovuttivat Belgradin, Šabacin, Smederevon, Sokon, Užicen ja Kladovon hallinnon takaisin serbialaisille (vuonna 1867). Belgradin kävelykatu on nimetty Knez (prinssi) Mihailon mukaan.

Tasavallan aukion alkuperäinen nimi on Teatteriaukio. Kansallisteatteri sijaitsee Kansallismuseon vieressä Vase Čarapica -kadun toisella puolella.

Lumoutunut historia-addikti

Museo ei ole ollut koko 15-vuotista remontointiaikaa täysin suljettu, ja olen käynyt siellä näyttelyissä pariin otteeseen vuosien varrella. Nyt annoin päivien kulua pahimpien ruuhkien yli, kunnes päätin mennä tutustumaan uudistettuun museoon.

Sisäänkäynti on yhä sivuovesta Vase Čarapica -kadun puolelta. Pääsyämaksua ei ollut, vaan sisään kirjauduttiin elektronisella lipulla, joita jaettiin ennen turvatarkastusta.

Kolmeen kerrokseen sijoitetut kokoelmat kattavat ajanjakson esihistoriasta aina 2000-luvulle asti. Museon ehdoton helmi on pohjakerroksen paleo- ja neoliittisen aikakauden osio. Ajanjaksolle osuu Lepenski  Vir.  Euroopan ensimmäisen maanviljelykulttuurin synty Tonava-joen varrelle on kiehtova osa kulttuurihistoriaamme. Lepenski Vir on arkeologinen kohde, johon voi käydä myös tutustumassa, matkaa Belgradista noin 160 kilometriä itään luomavien maisemien sivuitse.

Ihmeelliset veistokset arkeoligisilta kaivauksilta Lepenski Viristä.

Keltit, Rooman valtakunnan vaikutus, slaaviheimojen saapuminen…kaikki tämä vei historia-addiktin toisiin sfääreihin.

Esineistöä Rooman valtakunnan ajalta.

Eri-ikäisiä lapsiryhmiä oli museossa paljon.

Toisessa ja kolmannessa kerroksessa voi tutustua taidehistoriaan.

Stefan Aleksić: Pyhän Savan pyhäinjäännösten polttaminen, 1912, öljy kankaalle.

Predrag-Peđa Milosavljević: Musée de Cluny in Paris, 1938, öljy kankaalle.

Käytännön tiedot

Heinäkuussa 2018 museon kotisivut näyttävät olevan vielä vanhat, enkä löydä uusia. Tässä kuitenkin linkki vanhoille sivuille, ehkä päivittyvät tai ohjautuvat myöhemmin uusille sivuille: National Museum. (Linkki on päivitetty 2022. Firefox varoittaa suojaamattomasta sivustosta, mutta klikkasin auki, sillä en aio kuitenkaan syöttää mihinkään omia tietojani. Vaihtoehtoisesti voi mennä esimerkiksi ”Museums of the world” -sivustolle: https://museu.ms/museum/details/231/national-museum-in-belgrade. Linkit avautuvat uuteen välilehteen.)

Sisäänpääsymaksu on ollut 100-200 dinaaria (alle kaksi euroa), mutta tällä hetkellä (heinäkuussa 2018) vapaa pääsy.

Osoite:
Trg republike 1a
Stari grad
11000 Belgrade, Serbia

Avoinna:

10.00 – 17.00 tiistai

10.00 – 17.00 keskiviikko

12.00 – 20.00 torstai

10.00 – 17.00 perjantai

12.00 – 20.00 lauantai

10.00 – 14.00 sunnuntai

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s