Keidas kaupungissa

Me tuhansien järvien maasta Serbiaan saapuvat matkalaiset tunnistamme kyllä veden vetoivoiman. Belgrad on siitä erikoinen suurkaupunki, että kaupunkialueella, vain viiden kilometrin päässä ydinkeskustasta, on vilkas ja vehreä virkistysalue ja ranta-elämän keidas, Ada Ciganlia.

Uimaranta muodostuu noin kuuden kilometrin pituisesta Sava-joen sivu-uomasta, joka on ruopattu ja puhdistettu kirkasvetiseksi Sava-järveksi. Kesä-sesongin kuumimpina päivinä sen silokivirannoilla saattaa käydä päivittäin jopa 150 000 auringonpalvojaa. Vesi pysyy puhdistuksen ansiosta täysin uimakelpoisena. Lapsille on rajattu omia suoja-alueita ja rantavahteja on tasaisin välein.

Ada Ciganlia Belgrade uimaranta

Reilu 20 astetta lämpöä on vielä liian viileää belgradilaisille. Molemmilla puolilla Sava-järveä on rantaa ja ravintoloita – turistijunalla pääsee järven ympäri. Noin 11 kilometrin lenkin voi toki myös kävellä tai pyöräillä.

Tänään (sunnuntaina 1.7.2018) ilman lämpötila nousi Belgradissa 23 celsiusasteeseen ja tuuli kävi leppoisasti, mutta belgradilaisille olosuhteet ovat vielä aivan liian viileät rantapäivän viettoon. Rannalla oli siis melko autiota. Jotkut uskaliaat polskuttelivat noin 22-asteisessa vedessä – herkkua suomalaisille, kalisuttavan kylmää serbialaisille.

Ada Ciganlian ranta.

Ada Ciganlian aurinkotuolit odottavat! Vastarannalla on nosturi benjihyppääjille.

Kävelijöitä Adan rantatiellä kuitenkin riitti ja suosikkiravintolamme Sunset oli tupaten täynnä. Nautimme ravintolassa raikkaat valkoviinit sekä kevyen lounaan. Viikko sitten olimme saaneet samassa ravintolassa huippuhyvää palvelua suomalaisvieraidemme kanssa ja sama loistava taso ilahdutti jälleen. Joissain paikoissa asiat naksahtavat täydellisesti kohdilleen: maukas ruoka, viihtyisä ja siisti tila, huomaavainen palvelu – ja kaiken päälle rentouttava maisema.

Ada Sunset ravintola

Sunset-ravintolassa on helppo hymyillä!

Sunset-salaatti

Sunset-salaatti – kesäinen asetelma vadelmien kera.

Ruokahalua voi herätellä pienellä kävelylenkillä.

Muutakin kuin ranta ja ravintolat

Järven ympäri kulkee päällystetty, reilun 10 kilometrin pituinen rantatie, joka kuhisee kävelijöitä ja lenkkeilijöitä. Pyöräilijöille ja rullaluistelijoille on oma, erillinen väylä. Pyöriä voi vuokrata useammastakin paikasta, koko päivän hinta on 300 dinaaria (noin 2,50 euroa kesällä 2018).

Vehreämmällä puolella järveä voi pelata ainakin jalkapalloa, koripalloa, lentopalloa, tennistä ja golfia. Matkan varrella on myös muutamia liikuntapuistoja kuntolaitteineen vapaasti käytettävissä. Lisäksi on lasten leikkipuistoja sekä mahdollisuus mm. vesiskootteriajeluun, vesihiihtoon, suppailuun tai polkuveneilyyn.

Ada Pyöränvuokraus

Pyöriä isoille ja pienille polkijoille.

Ja taas jos nälkä yllättää, voi pikkugrilleistä ostaa edullisesti huikopaloja. Kioskit ovat erikoistuneet mikä jäätelöön, mikä lettuihin tai munkkeihin tai grillattuun maissiin.

Kebab-grilli Adalla.

Tuorepuristettua mehua.

Topli nes kahvi

Topla nes kafa – sano tilatessasi vain toplines – pitkä kahvinautinto parhaimmillaan.

Ada Ciganlia – kotisivut englanniksi

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s