Joulutunnelmia Belgradissa

Kun Suomessa kannetaan kuusi ulos ja koti riisutaan koristeista, on täällä Serbiassa joulu vasta kohokohdassaan. Suomen loppiainen 6.1. on täällä jouluaatto, koska Serbia monen muun ortodoksimaan lailla seuraa vielä antiikin Rooman aikaista juliaanista kalenteria. Tarkalleen ottaen Serbian ortodoksikirkko käyttää tuota vanhaa kalenteria, joka määrittää perinteiset kirkolliset pyhäpäivät, mutta arkielämä kulkee länsimaisen, gregoriaanisen kalenterin mukaan.

Hallitusrakennus Belgradissa.

Joulukuusi koristaa Belgradin hallitusrakennusta, jonka sisäänkäynti näyttää valaistuna satulinnalta.

Uusi vuosi vaihtui Belgradissa iloisissa merkeissä, kaupunki paukkui ja pamahteli, rätisi ja ritisi ilotulitusrakettien välkkeessä, ja kuohuviinilaseja kilisteltiin. Tanssimme keskiyön kiihkeät tunnit erinomaisen bändin tahtiin Belgradin keskustan tuntumassa, yksityisjuhlissa.

Marina Modan näyteikkuna Belgrad.

Marina Modan näyteikkunassa oli kaunis joulukuusi.

Lamppurivistö Kralja Petra -kadulla, ravintolan ikkunassa.

Kralja Petra -kadulla Balkan Food -ravintolan ikkunassa roikkui hauska rivistö lamppuja.

Tänään käyskentelimme kävelykadun jouluisissa tunnelmissa. Lounastimme tasokkaassa, ulkomaalaistenkin suosimassa Opera-ravintolassa, joka on hintatasoltaan keskivertoa kalliimpi, mutta suomalaiskukkarolle vielä todella edullinen. Söin pitkästä aikaa pastaruokaa: kermainen lohikastike ja sieniä spagetin kera. Juomaksi paikallista valkoviiniä, voimakastuoksuista ja rypäleistä tamjanikaa. Nautinnon hinnaksi tuli 1500 dinaaria eli noin 12 euroa.

Sisätori kirpputorimaiseen tyyliin Belgradissa.

Myyntipöydät notkuvat kaikenlaista sekasoppaa sisätorilla Knez Mihailovalla.

Viihdyimme pitkään Knez Mihailova -kadun ”kirpputorilla”. Paikka on Opera-ravintolan lähellä, kävelykadun Terazia-kadun puoleisessa päässä. Se on eräänlainen sisätori, ympärivuotinen markkina-alue. Vanhan tavaran ja korujen ystäville siellä on ainakin runsain mitoin tarjontaa.

Antiikkia tai sen jäljitelmää.

Kyntteliköt ja kello ovat samaa kokonaisuutta. Sen olisi saanut mukaan kahdella tuhannella eurolla, ei aitoa antiikkia.

Atelje Bros, design Gorana Perovic.

Näissä koruissa oli hauskaa ideaa. Atelje Bros, design Gorana Perovic.

 

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s