Kaunis Krakova

Krakova on yksi menoreitin kohokohdista automatkalla Suomesta Serbiaan. Saavuimme tänne historiaa huokuvaan kaupunkiin eilen lauantaina iltapäivällä. Matkaa Varsovasta oli kolmisensataa kilometriä ja ajo E77-tietä kesti 3½ tuntia. Pysähdyimme matkan varrella vain lyhyesti kerran.

Omanepiirakka

Tie oli suhteellisen hyvä, oli pitkiä osuuksia moottoriliikennetietä, mutta tuttuun tapaan myös tietöitä ajoittain. Näyttää siltä, että ainakin Varsova-Krakova välille tulee muutamien vuosien sisällä moottoritie, niin suuria työmaita matkan varrella oli ja käsittämättömän oloisia liittymä- tai siltahankkeita keskellä avaa peltomaisemaa.

Krakova on täynnä kesästä nauttivia turisteja, nuoria, vanhoja, pariskuntia, perheitä, turistiryhmiä ja pienempiä porukoita. Polttariporukoita liikkui eilen useitakin.

Wawel kuninkaanlinna

Vaikka osasin odottaa vanhan kaupungin lumoa, tämä on mielikuviakin viehättävämpi. En anna ruuhkaisen turistikaupungin tunnelman häiritä, kaikkihan ovat tulleet nauttimaan tästä samasta historiallisesta hengestä. Tänään meillä on varsinaisesti vasta rauhassa aikaa tutusta paikkoihin lähemmin.

Eilen ehdimme aika kiireisesti käydä Wawelin kuninkaanlinnalla. Ihastelimme katedraalin barokkikoristeluja, kipusimme kirkontorniin ja laskeuduimme kuninkaallisten hautakammioon. Auringossa lämpöä oli varmasti kolmisenkymmentä astetta, ihana kesäpäivä!

Krakovan vanha tori ja verkatehdas.

Illalliselle suuntasimme vanhan kaupungin sydämeen, keskiaikaiselle torille, jonka katseenvangitsijoita ovat kaunis verkahalli, Marian kirkko sekä kymmenet hevosvaunut, jotka kuljettavat turisteja pitkin torin laitaa. Ruokailuamme siivitti torilla esiintyneen mieskuoron laulu, jota jatkuva hevosten kavioiden kopsuttelu hauskasti säesti.

Hevosvaunut Krakovan vanhassa kaupungissa.

Autolle olimme löytäneet hyvän paikan pienellä valvotulla pysäköintialueella aivan Wawelin tuntumassa, eikä maksukaan ollut pyörryttävä (noin viisi tuntia, 39 zlotia eli nin 10 euroa). Hotellivarauksemme teimme jälleen netin kautta. Yövyimme Radisson Park Inn hotellissa, 70 euroa kahden hengen huone ilman aamiaista. Kohta menemme aamiaiselle (12 euroa per nuppi). Auto on hotellin parkissa ja se tietää lisäkuluja vielä 12 euroa, joten Krakovan yön hinta on tähän mennessä korkein.

Suunnitelmissa olisi tänään käydä vielä vanhalla torilla ja Marian kirkossa ja suunnata viimeistään iltapäivällä Wielickan suolakaivoksille. Sen jälkeen jatkamme matkaa Slovakian läpi kohti Unkaria.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s