Teslan kipinät

Nikola Tesla -museo on varmaankin Belgradin suosituin museo. Näin päättelen tiistaina iltapäivällä, kun saavun jo tuttuun museoon vain piipahtaakseni ottamaan muutamia kuvia näille sivuille.

Näyttää tyhjältä, mutta se on harhaa, kulman takana on kymmeniä ihmisiä.

Näyttää tyhjältä, mutta se on harhaa, kulman takana on kymmeniä ihmisiä.

Opastettu kierros englanniksi on juuri päättymäisillään ja ryhmä täyttää puolet museosta. Täytyy sanoa, että museo on aika pieni (sopivan pieni!). Opastuksella on kuitenkin mukana ainakin kolmisenkymmentä henkeä ja seuraava ryhmä kokoaa jo voimiaan.

Nikola Tesla

Nikola Tesla

Ilahduttavaa on, että museossa on valtavasti nuoria. Nikola Tesla kiinnostaa ja opastuskin on mielenkiintoinen. Ensin nähdään dokumentti Teslan elämästä ja kekinnöistä ja sen jälkeen käydään konkreettisesti keksintöjen äärellä.

Dokumentti on uusi ja erittäin kiinnostavasti toteutettu.

Dokumentti on uusi ja erittäin kiinnostavasti toteutettu.

Odotetuin on teslakäämi, jolla syntyy vaikuttavia kipinäpurkauksia. Vapaaehtoiset koekaniinit saavat loisteputket käsiinsä, ja kohta ne jo säkenöivät kirkkaissa väreissä, samaan aikaan kun katon rajassa kipinöi.

Teslakäämi kipinöi.

Teslakäämi kipinöi.

Serbialainen Nikola Tesla (1856-1943) on yksi nykyhistorian merkittävimmistä keksijöistä. Hänen keksintöihinsä lukeutuu mm. vaihtovirta. Elinaikanaan Tesla patentoi lähemmäs 300 keksintöä, joista monia hyödynnettiin vasta keksijän kuoleman jälkeen. Hän muutti Yhdysvaltoihin 1884 ja haaveili jo lapsuudessa Niagaran putousten valjastamisesta sähköntuotantoon. Keksijän aivoissaan tämä nero kehitteli myös laitetta, joka jakaisi sähköä ilman johtoa kaikkialle maailmaan ionosfääriä hyväksi käyttäen.

Nikola Tesla -museo on avoinna ti-su klo 10-18. Opastukset tasatunnein. Sisäänpääsymaksu (saattaa olla 500 dinaaria eli noin 4 euroa)

Nikola Tesla museo Belgrad Serbia

Muzej Nikole Tesle (sivut myös englanniksi)

Krunska 51, 11000 Belgrade, Serbia

Tel: +381 (0) 11 24 33 886
e-mail:info@tesla-museum.org

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s