Leipämuseossa

Leipä kaikissa filosofisissa vivahteissaan! Näin voi sanoa Pecincissä sijaitsevasta leipämuseosta, jonka sieluna ja sydämenä toimii taidemaalari Slobodan Jeremic tai Jeremija, kuten tätä eläväistä ja asialleen intohimoisesti omistautunutta herraa tuttavallisemmin kutsutaan.

muzejhleba08

Jeremija tarjosi ryhmällemme talon omaa rakiaa.

Leipämuseo on perustettu vuonna 1995 ja sen kokoelma perustuu pitkälti Jeremijan henkilökohtaiseen panokseen. Hän on tähän mennessä vieraillut noin 700 serbialaiskylässä, joista museon parintuhannen kappaleen esineistö on koottu. Museo jakautuu kahteen kokonaisuuteen: tuotanto sekä perinteet/rituaalit.

muzejhleba02

Biljana Jeremic näytti käytännössä, kuinka viljanjyvät on historian eri aikakausina jauhettu käsin ennen koneellisen myllyn käyttöönottoa.

Viljanviljelyä on harjoitettu noin 10 000 vuoden ajan. Keltit toivat nykyisen Serbian alueelle tavan jauhaa jyvät kivipalloa käyttäen noin 8000 vuotta sitten. Myllynkivet tulivat Rooman valtakunnan aikana.

muzejhleba09

Nataša Zlatovic (vas.) toimi tulkkina, kun Biljana Jeremic kertoi leipämuseon aarteista. Kuvassa maatalon keittiö kaikkine tarvikkeineen.

muzejhleba03

Taikinaan on saatu kauniit kohokuviot prässillä.

Rituaalileivät ovat tärkeällä sijalla Serbian kulttuurissa, leipä on läsnä niin syntymässä kuin kuolemassa. Sanotaan, että näiden kahden leivän välissä on ihmiselämä, joka erityisesti entisaikoina on rytmittynyt vuosittaisilla juhlapyhillä. Vielä nykyäänkin niin pääsiäis- kuin joulupöytään kuuluu olennaisesti pyhitetty, kohokuvioitu leipä.

Serbiassa vietetään myös erityistä Slava-pyhää. Sen ajankohta määräytyy suvun tai perheen oman suojeluspyhimyksen mukaan ja tähän juhlaan leivotaan aina kaunis pyöreä leipä.

muzejhleba05

Jeremian maalaukset vievät katsojat serbialaisiin kylämaisemiin ja maaseutukulttuuriin.

Koska leivällä on niin olennainen osa myös hengellisessä elämässä, on leipämuseoon tulossa kappeli. Sen seinämaalaukset ovat parhaillaan työn alla. Erikoinen lattia on tehty puusta. Kappeli pyhitetään leivälle sekä Serbian suojeluspyhimykselle, Savalle.

muzejhleba06

Jeremija esitteli leipämuseon kappelin lattiaa, jossa on edustettuina kaikki Serbiassa esiintyvät puulajit.

Karismaattinen Jeremija kertoi opastetulla kierroksella ryhmällemme elämästään ja ajatuksistaan. Vuonna 1950 syntynyt taiteilija on erittäin tunnettu entisen Jugoslavian alueella. Hänen maalaustyylissään yhdistyvät naivismi ja realismi. Kommunistisen Jugoslavian aikana hänet pidätettiin kahdesti, syynä kansallismieliset ajatukset, kuten hän itse meille kuvaili. Kolmatta pidätyskertaa hän onnistui pakenemaan Bosniaan, jossa kirjailija Ivo Andric antoi hänelle tukensa. Taiteilijauransa aikana hän on luonut laajan ystäväverkoston, mistä on merkkinä esimerkiksi vuonna 1989 julkaistu kirja ”So i hleb Jeremijin” (Jeremijan suola ja leipä). Useat tunnetut kirjailijat ja runoilijat ovat antaneet kynänsä kulkea tämän kirjan sivuilla.

muzejhelba09

Leipämuseon pihamaalla leikki useita suloisia kissanpentuja. Yksi ei ehtinyt kuvaajaa piiloon kukkaruukun taakse.

 

Hengenheimolaiset, taiteilijat Jeremija ja Srba Lukic.

Hengenheimolaiset, taiteilijat Jeremija ja Srba Lukic.

Leipämuseo sijaitsee Pecicin kunnassa Vojvodinassa, Belgradista vajaa 50 kilometriä luoteeseen.

Srpski muzej hleba Jeremija, 83 Braće Vidakovića, 22410 Pećinci, puhelin: +381 22 436 141. Avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10-17.

Leipämuseon kotisivut englanniksi (Serbian Museum of Bread – Jeremija)

 

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s